Zodiac

Zodiac

 3 ud af 5 stjerner

2007

Instruktør: David Fincher  

Historie af: Robert Graysmith

Skuespillere: Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Dermot Mulroney


“There’s more than one way to lose your life to a killer”

Resume

En seriemorder, der går under navnet “Zodiac” slår sig løs i San Francisco i 1960erne og 70erne. Han sender politiet trusler i breve med kryptiske bogstaver og koder, som må løses for at kunne læses. Filmen er baseret på virkelige hændelser og er i dag stadig en af de mest berygtede uløste forbrydelser.

“Zodiac” er baseret på bogen af samme navn, skrevet af tegneren Paul Avery. Bogen fortæller historien om jagten på The Zodiac Killer fra Paul Averys synsvinkel og ud fra hans teorier om mordene. Det samme gør filmen. “Zodiac” er spækket med store Hollywood stjerner og de spiller selvfølgelig rollerne meget troværdigt. De tre hovedroller, detektiven Dave Toschi, tegneren Robert Graysmith, journalisten Paul Avery bliver alle viklet ind i efterforskningen af Zodiac mordene. De ønsker alle sammen forståelse for Zodiacs intentioner og de har alle et brændende ønske om at opklare sagen. Det er netop det, der kommer til at koste dem dyrt. For som filmens tagline siger: “There’s more than one way to lose your life to a killer”. De tre mænds besættelse af sagen koster dem kone, børn og karrierer. 

Skræmmende og humoristisk

Filmen formår at være både skræmmende og humoristisk. Den skiller sig lidt ud fra David Finchers andre kriminalfilm, da den ikke har samme mørke og dystre stemning over sig. Eksempeltvist spiller “Hurdy Gurdy Man” under den første mordscenen og gør dermed filmen lettere og lysere end mord scenerne i David Finchers stor hit “Seven”. Det er både en fed og anderledes måde at vise mordet på, men også en lidt for humoristisk måde. Jeg må ærligt sige, at jeg er mere til de dystre David Fincher film.

Hvem er “The Zodiac Killer”?

Zodiac er en meget lang, men spændende film. Man kan dog ikke andet end at blive irriteret over, at morderen aldrig kommer bag tremmer. Slutningen bliver desværre en smule tom og brat og filmen kommer til at virke meget lang, fordi den ønsker at fortælle hele historien, som foregår over mange år. Men frygt ikke. Selvom du ingen konkrete svar kan forvente at få på hvem “Zodiac” er, da sagen stadig er uløst, så lader filmen dig komme helt tæt på politiets arbejde med sagen og deres opfattelser af hvad der dengang skete. Filmen formår at være spændende næsten hele vejen igennem. Som seer bliver man sat på prøve og må selv forsøge at løse sagen, og man får massere af muligheder for at gætte på hvem den rigtige morder er og undre sig over hvorfor politiet aldrig fik grebet under “The Zodiac killer”. 

One thought on “Zodiac

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.