Undtagelsen

Undtagelsen

4 ud af 5 stjerner

2020

Instruktør: Jesper W. Nielsen

Fortælling af: Christian Jungersen

Medvirkende: Danica Curcic, Sidse Babett Knudsen, Amanda Collin, Lene Maria Christensen


Resume

Iben, Malene, Anne-Lise og Camilla er fire kvinder, der arbejder sammen i en hverdag præget af magtkampe, hvisken og alliancer. Da Iben og Malene begge modtager dødstrusler, mistænker de i første omgang en serbisk krigsforbryder, som de skriver artikler om. Men da en sag om mobning på kontoret eskalerer, begynder de langsomt at overveje, om ondskaben kunne komme fra dem selv?

– © 2020 SF STUDIOS DANMARK


Psykologi, ondskab og massere af suspense

Da jeg i sin tid så traileren til “Undtagelsen” opfattede jeg den, som en film om voksenmobning på et kedeligt kontor. MEN efter at have set filmen, forstår jeg, at den er så meget mere end det.

“Undtagelsen” er en psykologisk thriller, som er særdeles velfungerende og suspenseful. Waow! Det er længe siden jeg sidst har set noget, der kan nærme sig denne kvalitet på dansk film.

“Undtagelsen” lader os udforske det onde i mennesket, et element der tilsyneladende findes i os alle. Vi har alle “en knap” der kan trykkes på, som gør os onde, men ligeledes har vi en der kan finde det gode frem i os og det er dette filmen undersøger. De fire hovedkarakterer er et pragteksemplar på dette.


Filmens karakterer

Iben, Malene, Anne-Lise og Camilla har alle noget eller nogen, der kan få dem til at finde den onde side frem. Da Iben, Malene og Camilla modtager trusselsmails mistænker de først en serbisk krigsforbryder, som de tidligere har skrevet en artikel om, men senere mistænker de Anne-Lise, som de dagligt mobber på kontoret, fordi Malene er bange for, at hun vil overtage hendes job. Som seer mistænker vi alle fire kvinder i løbet af filmen. Og det er noget af det filmen gør så strålende. Helt indtil filmens sidste scene, må vi vente i spænding og forsøge at gætte os frem til hvem der står bag maile ne og de efterfølgende forbrydelser.

Fotograf: Erik Zappon
© 2020 SF STUDIOS DANMARK

Gennem filmen får vi læst artikler om ondskab og retfærdighed højt, skrevet af Iben. De hjælper os til at forstå historien, men vigtigst til at forstå de fire kvinders tankegang og handlinger. OG så er de desuden en slags clues til hvem der har skrevet trusselsmailene. Sammen med filmens symbolske elementer og velskrevne replikker lykkedes det os (måske) at gætte hvem der er gerningsmanden.


Første akt

De første 20-30 min af filmen går ganske langsomt og nogen vil måske miste fokus undervejs. Disse minutter er til gengæld MEGET vigtige for resten af filmen og hertil seernes forståelse. Det er en slags forlænget introduktion og præsentation af vores fire hovedkarakterer og deres måde at tænke på.


“Undtagelsen”

“Undtagelsen” er en nervepirrende og spændende film, der efterlader seeren til at spekulerer videre over tematikkerne, handlingen og psyken. Jeg var målløs og havde lyst til at se filmen igen, da den sluttede – for at se om jeg kunne finde nye clues og om min opfattelse af karakterende mon havde ændret sig. Det er en af de bedre danske thrillere og den er helt sikkert et biografbesøg værd.

Jeg glæder mig allerede til at jeg skal se den igen!

One thought on “Undtagelsen

  1. Lyder helt klart som en film der er værd at se. Dejligt med ægte suspense på det danske lærred, det har været savnet!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.