Billede kilde: © Nordisk Film 2013

Krigsfilm er en genre der oftes omhandler tematikkerne: retfærdighed, forræderi, loyalitet & sammenhold. Filmene fortæller historier om soldater og civile oplever krigen. Men der findes mange bud på hvordan disse historier kan fortælles og hvilke af tematikkerne der er vigtigst.

Her er en liste over de 10 bedste krigsfilm. Listen er sorteret efter årstal.

 Apocalypse Now (1979)
4.5/5

 

Instruktør: Francis Ford Coppola 

Medvirkende: Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall 

Spilletid: 2t og 33 min

Se filmen her: Google Play, Netflix, Blockbuster

Resume

I 1969, Vietnam, bliver kaptajn Willard sendt ind i junglen med en top hemmelig mission: Han skal finde og slå Colonel Kurtz ihjel. Nemt skal det ikke blive, for Colonel Kurtz har naturligvis sin egen hær inde i junglen. Da Willard begiver sig ind i junglen, bliver han overtaget af junglens fascinerende kræfter og et vanvittigt opgør udspiller sig. Willards hær bliver betydningsfuldt mindre med tiden og som han forsætter sin rejse ind i junglen, kommer han mere og mere til at ligne den mand han blev sendt ud for at slå ihjel.

Schindlers list (1993)
4/5


Instruktør: Steven Spielberg

Medvirkende: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Embeth Davidtz

Spilletid: 3 t 15 m

Se filmen her: Google Play Film, Blockbuster, Netflix

Resume

Oskar Schindler ankommer til Polen i hælene på den tyske hær. Han bliver hurtigt venner med de indflydelsesrige tyske officerer og benytter sine kontakter til at opbygge en succesrig forretning, baseret på tvangs-udskrevne jødiske arbejdere. Undervejs går det op for ham hvilke grusomheder der foregår og han beslutter sig for at bruge sin formue og kontakter, samt sætte sit eget liv på spil, for at frikøbe og redde de godt 1100 menneskeliv han kan, fra gaskammeret.

Saving Private Ryan (1998)
5/5

Instruktør: Steven Spielberg

Medvirkende: Tom Hanks, Matt Damon, Vin Diesel, Edward Burns

Spilletid: 2t og 50 min

Se filmen her: Google Play Film, Blockbuster

Resume

En deling soldater sendes ud på en umulig mission, da de skal finde en soldat ved navn Ryan, som er den sidste overlevende i en søskendeflok, hvor alle er blevet dræbt i krigen og bringe ham hjem. 

Læs min anmeldelse af filmen her.

The Pianist (2002)
4/5

 

Instruktør: Roman Polanski 

Medvirkende: Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Emilia Fox, Frank Finlay

Spilletid: 2 t 30 min

Se filmen her: Netflix, Blockbuster, Google Play

Køb filmen her: Pianisten / The Pianist – Oscar Edition – DVD

 

Resume

Wladyslaw Szpilman er en høj, flot mand, der er beundret for sit smukke klaverspil. Han bor med sin familie i det centrale Warzawa, da det nazistiske helvede bryder løs. Hitlers holocaust er igang, da en stor gruppe jøder samles i en lille del af byen. I den kommende tid enten sulter eller slider de sig ihjel, hvis ikke de skydes ned eller sendes til en af nazisternes mange udryddelseslejre. Ude af stand til at gøre noget, har Szpliman kun musikken til at hjælpe sig gennem den svære tid.

Der Untergang (2004)
4/5

Instruktør: Oliver Hirschbiegel

Medvirkende: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Ulrich Matthes, Christian Berkel

Spilletid: 2 t 36 min

Se filmen her: Filmcentralen, Youtube, Google Play Film, Blockbuster

Køb filmen her: Der Untergang – DVD

Resume

Tyskland er i opløsning og et nederlag til det tredje rige synes uundgåeligt. Hitler går sammen med sine tætteste ned i en særligt beskyttet bunker. De allierede nærmer sig byen med hastige skridt og Hitler bliver tvunget til at tage forhastede beslutninger. Beslutninger som tegner et billede af Hitler, som en desillusioneret mand, med et stort had til jøderne, men også en mand der i sine sidste dage er nødsaget til at vise sine følelser og humane side frem.

Flammen og citronen (2008)
4/5

Instruktør: Ole Christian Madsen

Medvirkende:  Thure Lindhardt, Mads Mikkelsen, Stine Stengade 

Spilletid: 2t og 10 min

Se filmen her: Google play, Blockbuster, Filmstriben

Resume

I 1944, København står det berømte makkerpar fra den danske modstandsbevægelse, Flammen og Citronen for likvidering af danske stikkere. Da Flammen en dag beordres til at henrette sin kæreste, begynder han at tvivle på ordren og ikke mindst hvem hans kæreste egentligt er. Som kampen udspiller sig, bliver det mere og mere uklart, hvem der er frihedskæmpere og hvem der ikke er.

The Boy In The Striped Pajamas (2008)
5/5

Instruktør: Mark Herman

Medvirkende:  Asa Butterfield, David Thewlis, Rupert Friend 

Spilletid: 1t og 34 min

Se filmen her: Google play, Blockbuster, Filmstriben

Resume

Den 8-årige dreng, Bruno fra Berlin, flytter sammen med hans mor, søster og far til et sted ude på landet i Europa. Her skal hans fra, SS kommandøren, styre en koncentrationslejr for jøder. D Bruno en dag løber ud for at udforske deres nye hjem, møder han en jødisk dreng på hans alder, ved navn, Shmuel. De to drenge bliver bedste venner indtil Bruno en dag igen skal flytte.

Inglourious Basterds (2009)
4/5

Instruktør: Quentin Tarantino

Medvirkende:  Brad Pitt, Diane Kruger, Eli Roth

Spilletid: 2t og 33 min

Se filmen her: Netflix, Google Play, Blockbuster

Resume

Under Anden Verdenskrig, bliver en gruppe Amerikanske soldater sendt til Europa med formålet. at slå Nazister ihjel. Med tiden bliver de så gode til deres job, at de i Tyskland bliver kendt under navn “The Basterds”.

En dag, begynder de at arbejde sammen med en britisk officer om en plan, der går ud på at likvidere en stor gruppe højtstående Tyske officerer, under en filmpremiere. Men noget går grufuldt galt under et møde og en tysk skuespillerinde og alle de andre crewmedlemmer bliver slået ihjel. Ikke nok med det bliver premieren flyttet til en meget mindre biograf, som nazister ikke ved er ejet af en jødisk dame, hvis hele familie blev slået ihjel af Nazisterne. “The Basterds” og den britiske officer er nu nødsaget at finde på en anden plan. Uden at vide at den jødiske ejer af biografen, har sine egne planer for premieren.

Armadillo (2010)
4/5

Instruktør: Janus Metz

Spilletid: 1t og 45 min

Se filmen her: Filmstriben, Google play, Blockbuster

Resume

En gruppe danske soldater bliver sendt til Afghanistan i 6 måneder, for at kæmpe mod Taliban og hjælpe landets beboere. De er stationeret i Armadillo militær base, heraf titlen. Modsat mange andre krigsfilm, er denne 100% virkelige hændelser og uden skuespillere.

Fury (2014)
4/5

Instruktør: David Ayer

Medvirkende: Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman 

Spilletid: 2t og 14 min

Se filmen her: Netflix, Google Play, Blockbuster

Resume

I April, 1945, kommanderer en sergent, ved navn “Wardaddy” en sherman tank og hans besætning på fem mænd til at gå på dødbringende mission bag fjendens linjer. Oppe imod hundredevis af mænd, uden våben og med en helt ny soldat, står Wardaddy og hans mænd overfor meget dårlige odds i deres heroiske forsøg på at slå Nazityskland.