The Prestige

The Prestige

4 ud af 5 stjerner

2006

Instruktør: Christopher Nolan

Manuskript af: Jonathan Nolan, Christopher Nolan 

 Bog af: Christopher Priest

Skuespillere: Christian Bale, Hugh Jackman, Scarlett Johansson, Michael Caine


Resume

Efter en tragisk ulykke under en forestilling, går to tryllekunstnere fra i hinanden og dystre om at skabe den ultimative illusion, samtidigt med at de ofrer alt for at overgå hinanden.

“The Prestige” er i sandhed en magisk film. Christopher Nolan har udført et imponerende research arbejde for at kunne producere denne film. 

Et eksempel på hans research:

  • Tidsperioden  – Victoriansk tid ses tydeligt via. kostumer, locations, farver og replikker. 
  • Tryllekunsten – De tre steps i enhver tryllekunstners performance. Vi bliver introduceret for de tre trin i filmens anslag, som kan ses herunder.
  1. The Pledge – Opsætning af tryllekunsten.
  • Apparatet der bruges til tricket vises og frivillige blandt publikum undersøger det. 
  1. The Turn – Tryllekunstneren viser sit trick frem. 
  • Et objekt forsvinder.
  1. The Prestige – Tryllekunstneren viser det beundringsværdige ved tricket.
  • Tryller objektet frem igen. 

Og det er netop disse 3 stadier man, som seer skal være opmærksom på i løbet af filmen. 

Alfred Borden og Robert Angier, spillet af Christian Bale og Hugh Jackman er de to tryllekunstnere i filmen. Men man kan spørger sig selv om den sande tryllekunstner i virkeligheden er instruktøren selv?

Christopher Nolan snyder os seere gentagende gange, ved at distrahere os med CGI, store Hollywood skuespillere, flotte billeder og lydeffekter. Vi kan hurtigt misse det der er lige foran øjnene på os. Selvom filmens tagline ovenikøbet advarer os:

“Are you watching closely?”

“The Prestige” er ikke alene en film, men en tryllekunst. Den er ligesom mange af Christopher Nolans andre film uforudsigelig. Selvom filmen er sat til at finde sted i den Viktorianske tidsalder, så kunne en lignende historie sagtens være fundet sted i dag. Christian Balo og Hugh Jackman spiller fortræffeligt og det samme gør de mange biroller, heriblandt: Scarlett Johansson, Rebecca Hall, Michael Caine og David Bowie. Filmens CGI får filmen til at ligne ægte magi. Så hvis du er klar til en fortryllende film oplevelse, så skal du se “The Prestige”. 


SPOILER ALERT

“The Prestige” slutter præcist, som en film om tryllekunst og magi bør, med et plot twist. Alfred Bordens tryllekunst “Disappearing man” afsløres. Da viser det sig, at Alfred Borden har en tvilling. Et plot twist, man har set i andre film før, men som oftest virker nemt og til tider urealistisk, kommer i denne film til at fungere, som det mest veludførte trick i hele filmen. Og det er netop dette trick der gør at oplevelsen af filmen ændres efter første gang du har set den. Da jeg så filmen anden gang, forsøgte jeg at regne ud, hvilken tvilling, der optræder hvornår. 

Første gang man ser filmen undre man sig over at Alfreds kone, Sarah, spørger om han har en af de dage, hvor han elsker hende eller omvendt. Man fortæller sig selv, at Alfred er sådan, fordi han er blevet helt besat af dysten og tryllekunsten. Da det så til slut viser sig at hele Alfred Bordens liv var et trylletrick, så giver replikkerne pludseligt mening. Til de som elskede “The Prestige” første gang de så den, se den igen. Du vil opleve filmen, på en helt ny og fortryllende måde. 

One thought on “The Prestige

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.