The Conjuring franchisen

2017 Warner Bros. Entertainment Inc. and Ratpac-Dune Entertainement LLC. All rights reserved.

“The Conjuring franchisen” er en ide af James Wan, baseret på ægteparret Ed og Lorraine Warrens sager. Ed og Lorraine var paranormale efterforskere. Ed Warren var kunstner og dæmonolog, Lorraine Warren var clairvoyant og havde en særlig evne der gjorde hun kunne kontakte ånder. De skabte sammen et museum, hvor de placerede dæmoniske artefakter fra deres paranormale sager, så de aldrig ville se dagslys igen.

The Conjuring franchisen

4 ud af 5 Stjerner

2013-2020

Instruktør: James Wan, John R. Leonetti, David F. Sandberg

Skuespillere: Vera Farmiga, Patrick Wilson


Kort om franchisen

“The Conjuring franchisen” er en ide af James Wan, baseret på ægteparret Ed og Lorraine Warrens sager. Ed og Lorraine var paranormale efterforskere. Ed Warren var kunstner og dæmonolog, Lorraine Warren var clairvoyant og havde en særlig evne der gjorde hun kunne kontakte ånder. De skabte sammen et museum, hvor de placerede dæmoniske artefakter fra deres paranormale sager, så de aldrig ville se dagslys igen. “The Conjuring franchisen” kan sammenlignes med “Marvel”. I Marvel universet findes både crossover film, hvor alle karaktererne slår sig sammen (Avengers) og film der går i dybden med hver enkelte karakter. Det samme er tilfældet i “The Conjuring franchisen”. Filmene “The Conjuring”, “Annabelle”, “The Nun” kan ligesom superheltene fra Marvel, stå hver for sig, men er også forbundet. Forbindelsen afsløres oftest i slutningen af filmen, hvis ikke den er åbenlys. “The Conjuring franchisen” er efter min mening en af de bedste gyserfilm franchises, måske også den bedste i vor tid. Filmene udkommer ikke i tidsmæssig rækkefølge. 

Du kan læse om franchises film i dens tidsmæssige korrekte rækkefølge herunder:


“Annabelle 2 – The Creation” (1943/1955/1967)

Resume

12 år efter en dukkemager og hans kone mister deres datter, Annabelle, inviterer de en nonne og 6 piger, hvis børnehjem er blevet lukket ned, til at bo hos dem. Hvad der skulle bringe glæde tilbage til ægteparret, bliver i stedet en forbandelse, da en af de seks piger bliver besat af Annabelle.


Mange gyser fans var vilde med dukken Annabelle, men blev utroligt skuffet over den første film i serien. Jeg synes selv, at den første film skuffer en del, men at 2’eren gør et stort comeback. “Annabelle 2 – The Creation” er en sublim, skræmmende og helstøbt gyserfilm. Jeg vil faktisk gå så langt at sige, at det er en af de bedste i hele film franchisen og generelt er filmen højt placerede blandt nutidens gyserfilm. Filmen lægger ud med en ulykke i 1943 og skifter så ret hurtig til 12 år senere, hvor filmens hovedplot finder sted. Der besvares mange af de spørgsmål, som man har om dukken og historien er godt forbundet med 1éren. Desuden gemmer der sig en uhyggelig overraskelse i slutningen. Et glimt af den rigtige dukke. (Den dukke der bruges i filmene er speciallavet til at se mere uhyggelig ud.)

  • Billede illustration mangler midlertidigt

Annabelle-Filmrekvisit           Annabelle- dæmonisk Artefakter


“The Nun” (1952/1971)

Resume

En katolsk præst og en nonne der endnu ikke har afgivet sine løfter, bliver sendt til et kloster i Rumænien, for at forhøre sig om en nonnes selvmord. De ved dog ikke, at sagen er forbundet til en dæmon ved navn Vallak.


“The Nun” finder sted i en lille by i Rumænien. Her er alle byens beboere frygtelig bange for klosteret, hvor en nonne efter sigende har begået selvmord. Klosteret er stort, mørkt og dystert. En perfekt location til en gyser. Dæmonen Vallak, som vi også før er stødt på i “The Conjuring 2” er en nytænkende og skræmmende antagonist (modstander/filmskurk). Hendes beklædning og historie er ikke blevet fortalt før denne film. Filmen rummer et langvarigt mørke, men kunne efter min mening godt have skruet lidt mere op for uhyggen. 


SPOILER ALERT

Forbindelsen til “The Conjuring” findes i filmens slutning, hvor det afsløres, at Frenchie er blevet besat af Vallak. Hans karakter skifter navn og er bedre kendt som Maurice Theriault, som er ham, Ed og Lorraine udfører en eksorcisme på i begyndelsen af  “The Conjuring”. En anden forbindelse til “The Conjuring” universet er karakteren “Vallak”, som også kort medvirker i “Annabelle 2 – The Creation” & “The Conjuring 2”.


“Annabelle” (1967)

Resume

Det lykkelige par, John og Mia venter deres første barn. John køber en helt særlig gave, for at vise hans kærlighed til Mia og deres kommende barn. Gaven er en sjælden vintage-dukke, som passer perfekt ind i Mias samling. Mia bliver henrykt over den nye “Annabelle” dukke, men der går dog ikke længe før, at hun begynder at fatte mistanke, dukken er besat.


“Annabelle” er ikke instrueret af James Wan, men hans fortrækkende filmfotograf – John R. Leonetti og produceret af James Wan. Det betyder desværre, at vi mister Wans fremragende måde at opbygge suspence og hans velfungerende jumpscares. I stedet byder denne film på forudsigelige jumpscares og en tynd historie. Karakterne virker flade, hvilket gør os seere er mere eller mindre ligeglade med hvad der sker med dem. Filmen havde dog nogle få skræmmende scener, som eksempelvis denne scene:

“Annabelle” lever desværre ikke op til dens ellers høje forventninger. Filmen bygger på en fed ide, som aldrig rigtigt får lov at udfolde sig og komme til live. Det er ikke en dårlig film, men det er helt sikkert efter min mening den dårligste film i “The Conjuring – franchisen” . Jeg vil dog sige at “Annabelle – The Creation” gav “Annabelle 1” et nyt liv, hvis den skal ses, skal den helt sikkert ses efter 2 eren (Som foregår først). 


“Annabelle 3 – Comes Home” (1968/1969/1970 erne)

Resume

Annabelle er låst inde i Ed og Lorraine Warrens kælder, sammen med alle de andre dæmoniske artefaktere. Da Ed og Lorraine skal ud og efterforske en ny sag, efterlader de datteren, Judy med barnepigen, Mary Ellen, derhjemme. Mary Ellens veninde, Daniela, er nysgerrig på familiens paranormale efterforskning og dukker derfor op i håbet om at finde noget hun kan bruge til at kontakte hendes afdøde far med. I stedet får hun lukket den besatte dukke, Annabelle, fri og vækket alle de andre artefaktere til live.


Filmen kan minde om en slags “Night At The Museum” i gyser udgave, da Daniela vækker de mange besatte objekter til live. “Annabelle – Comes Home” er fyldt med referencer til de andre film i franchisen og ægteparret Warrens virkelige sager. Alligevel skiller den sig lidt ud fra de resterende film i franchisen, da der er tilføjet en humor. Det er tydeligt at mærke at denne film er specificeret efter at ramme det unge publikum. Dette er både godt og skidt. Det er til tider sjovt, men jeg vil til hver en tid vælge uhyggen frem for en blanding mellem gys og grin. Det er en middelmådig gyserfilm, som har mange fede filmiske effekter. Desværre når filmen ikke op på “Annabelle – The Creations” niveau.

Filmen starter da Ed og Lorraine Warren anbringer Annabelle i et beskyttet glasbur. Det er en forlænget version af den scene vi ser i “The Conjuring”. Og dermed bliver filmene igen forbundet tidsmæssigt. 


“The Conjuring” (1968/1971)

Resume

En familie flytter ind i et faldefærdig hus ude på landet. Kort tid efter indflytningen begynder der at ske mærkværdige ting i huset. Flere og flere mystiske hændelser finder sted og familien beslutter sig for at kontakte de paranormale efterforskere, Ed og Lorraine Warren. For Ed og Lorraine er der ingen tvivl, grunden er hjemsøgt af et ondt væsen, som har udpeget familien, som dens næste ofre.


Endelig er vi kommet til franchisens første og nok også bedste film. Filmen er baseret på virkelige hændelser, hvilket i den grad kun gør den mere frygtindgydende. Filmen introducere seeren godt for universet, Warren ægteparret og flere af de dæmoniske artefaktere, der befinder sig i familien Warrens hjem. “The Conjuring” er en skræmmende og særdeles velfungerende gyserfilm. James Wan bruger ikke for mange, men lige nøjagtigt det antal jumpscares vi har brug for og selvom vi til tider kan forudsige cirka hvornår de kommer, så overrasker de og skræmmer stadig. Filmens visuelle side er forrygende. De mange atypiske super total skud og det næsten konstant bevægende kamera er med til at styrke filmens indlevelse og uhygge. John Leonetti (Står også bag “Insidious”) gør som altid et godt job, som filmfotograf. Skuespillerne spiller mageløst i denne gyserfilm. Lili Taylor giver en imponerende og troværdigt fremførelse, som den besatte mor og børneskuespillerne spiller over alle forventninger, heriblandt Joey King og Mackenzie Christine Foy. Filmen er et sikkert hit for gyser fans.


“The Conjuring 2” (1976/1977)

Resume

De paranormale efterforskere Ed og Lorraine Warren rejser til London for at hjælpe en singlemor med fire børn, som er bosat i et hjemsøgt hus.


“The Conjuring 2” er helt sikkert en af de bedste og mest uforudsigelige i filmrækken. Filmen er et pragteksemplar på hvordan en gyser sequel bør udføres. James Wan viser endnu engang hvordan suspense opbygges og hvordan man skræmmer livet af sine seere. Filmens karakterer har ud over filmens hovedkonflikt, realistiske problemer med familielivet og ægteskabet. Dette får karaktererne til at virke mere menneskelige og relaterbare. Gennem filmen opbygger man et tæt forhold til karaktererne, så når de befinder sig i livstruende situationer føler vi med dem og bliver skræmte på deres vegne. James Wans instruktion blandet med et fremragende kamera arbejde, en hårrejsende historie udført af en flok dygtige skuespillere og ikke mindst et spektakulær lyd design gør filmen til en af de bedste gyserfilm jeg har set. 


Da denne film kom ud blev det klart, at James Wan havde skabt en ny gyser franchise og helt sikkert også en af de bedste moderne franchises indenfor gys. Skrevet på en anden måde, når man har set mange gyserfilm og ikke længere føler at de skræmmer en, så skal man dykke ned i James Wan’s “The Conjuring – franchises”. De indeholder alt det en gyser film bør og overrasker med nye måder at skræmme sine seere på. Filmenes antagonister – The Nun, Annabelle, The Crooked Man mm. byder med deres form og med deres indre på skrækslagen baggrundshistorier, som er nytænkende og frygtindgydende. Der bruges klassisk gyser elementer, såsom kælkede linjer og jumpscares. Deres visuelle stil og filmiske virkemidler understøtter handlingen og gyser-atmosfæren. Skal jeg alligevel sætte en finger på noget der efter min mening kunne ændres, må det være at filmene har en tendens til at afsløre lidt for meget af vores antagonist – dæmon. Det er altså bare mere uhyggeligt, når man ikke ser dæmonens ansigt.  “The Conjuring – franchisen” er en af mine absolutte yndlings og jeg kan varmt anbefale den.

6 thoughts on “The Conjuring franchisen

  1. Den eneste sammenhæng der er mellem “The Curse Of Llorona” og resten af franchisen er en enkel karakter: Præsten. Han spiller med i Annabelle. Forbindelsen mellem filmene er en meget kort scene i “The Curse Of Llorona”, hvor han fortæller at han engang havde en sag om en gyselig dukke. James Wan (instruktøren) har selv udtalt sig at sammenhængen mellem filmene er så minimal at filmene står bedre hver for sig, derfor har jeg valgt ikke at tage den med.

    Nogen kan blive forvirret over om brudekjolen i den nyeste film i franchisen “Annabelle: Comes Home” er Lloronas, men den tilhøre faktisk en anden brud, som The Warrens også har haft en paranormal sag med. Der er et kort glimt af sagen med, hvor der bliver fortalt at kjolen besætte folk og hra taget livet af 7 brudgomme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.