The Shinning

The Shinning (1980)

3 1/2 ud af 5 stjerner

Instruktør: Stanley Kubrick

Medvirkende: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd, Scatman Crothers

Genre: Gyser, psykologisk gys

Spilletid: 2t 26min


Resume

Forfattereren Jack Torrance indvilliger i at tage sig af et hotel over vinteren, sammen med sin kone – Wendy Torrance og søn – Danny Torrance. En oplagt mulighed for Jack til at få skrevet hans bog færdig. Men “The Overlook Hotel” gemmer på en mørk og dyster fortid. Da Jack mister sin forstand og forvandles til en voldelig og sindslidende mand, må Wendy og Danny flygte for deres liv. Samtidigt forsøger Danny at bruge sit særlige talent “The Shinning” til at informere menneskene udenfor hotel om deres givne situation. 

https://www.youtube.com/watch?v=FoivxZ__FZc


Gyserfilmens tidsmæssige forandringer

“The Shinning” er i dag en af de mest kendte og anmelderroste gyserfilm. Dens foruroligende og truende stemning, starter allerede i filmens første scene, da vi ser en bil køre op mod hotellet omringet af træer og bjerge. Et såkaldt establishing shot. Filmen kan stillistisk  sammenlignes med gamle klassikere, såsom Alfred Hitchcooks “Birds”. Begge film gør brug af langsom karakteropbygning og lange sekvenser. Desværre virker dette utroligt langsommeligt og kedeligt på mange af nutidens seere. Gyserfilm har ændret sig meget siden “The Shinning”. Tempoet er blevet hurtigere, der bruges flere jumpscares og særligt lyssætning er noget der arbejdes meget mere med. 

Måske det også er derfor jeg ikke finder filmen uhyggelig. Stephen King var ligeledes ikke tilfreds med filmatiseringen af hans bestseller bog. Han mente at filmen ikke var uhyggelig nok og derfor satte han instruktøren, Mick Garris på sagen. Mick Garris instruerede da en miniserie baseret på bogen. Den blev ikke ligeså stort et hit som filmen, men den følger bogen bedre og er ifølge mig langt mere frygtindgydende. 


Skuespillet

Skuespillet i “The Shinning” er ikke noget at råbe hurra for. Shelley Duvall (Wendy Torrance) spiller meget melodramatisk og man kommer derfor aldrig helt ind på hendes karakter. Danny Lloyd (Danny Torrance) spiller udemærket, men ikke fremragende. Han er dog ganske god i de scener, hvor han skal spille skræmt. Jack Nicholson ( Jack Torrance) spiller tilgengæld fortræffeligt. Særligt hans måde at vise hvordan han gradvist bliver mere og mere sindssyg virker troværdig og skræmmende.

 


Metaforer og symbolik

Et stort plus i min bog er filmens brug af metaforer og symbolik. “The Overlook Hotel” fremstår som en stor levende organisme, der forsøger at fortærer sine beboere. Særligt bemærkelsesværdigt er tæppemønstret der ændrer sig fra scene til scene, fjernsynet der kører uden ledning, stole der forsvinder eller står nye steder. 

I filmen ser vi hvordan Jack taler med sig selv og spøgelserne i sit spejlbillede – et symbol på en slags parallel mareridtsverden. Fortællingen er desuden også proppet med talsymbolik. Mest kendt er tallet på hotellets mest uhyggelige værelse – 237. En konspirationsteori siger at værelset er et anagram. På døren står der “ROOM Nº 237” , et anagram for moon room. Afstanden fra jorden til månen er 237.000 miles – altså værelsetsnummeret. Desuden optræder karakteren Danny i en sweater med en apollo-raket på. Hvorvidt alt dette er en indrømmelse af at instruktøren Kubrick har stået bag de falske måne-optagelser, vides ikke med sikkerhed…


“The Shinning”

“The Shinning” er en flot film med en konstant truende stemning, der fortæller sine seere at der ligger noget og lurer under overfladen. De kaotiske og actionprægede scener, hvor Jack jagter familien er filmens mest skræmmende. Den ikoniske “Here comes Johnny” scene fungerer stadig den dag i dag. Filmen har et imponerende brug af symbolik. Dog er der andre ting der ikke fungerer ligeså godt, deriblandt skuespillet (med undtagelse af Jack Nicholson) og filmens langsommelige fortællestil. Jeg tildeler filmen 3 1/2 ud af 5 stjerner. 

2 thoughts on “The Shinning

  1. En af mine yndlings film baseret på en af mine yndlings bøger. Begge er gode og underholdende selvom det er en forholdsvis illoyal adoption. Stadig vild med dem begge!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.