Terminator

En antagelig, ustoppelig cyborg er blevet sent fra fremtiden til året 1984, for at dræbe en ung kvinde ved navn Sarah Connor, som har stor betydning for fremtiden. Samtidigt er en ung soldat blevet sent med gennem tiden, for at redde Sarah.

 Terminator

3 ud af 5 stjerner

1984

Instruktør: James Cameron

Manuskript af: James Cameron, Gale Anne Hurd

Skuespillere: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Michael Biehn, Earl Boen


Resume

En antagelig, ustoppelig cyborg er blevet sent fra fremtiden til året 1984, for at dræbe en ung kvinde ved navn Sarah Connor, som har stor betydning for fremtiden. Samtidigt er en ung soldat blevet sent med gennem tiden, for at redde Sarah.

“That terminator is out there. It can’t be bargained with. It can’t be reasoned with. It doesn’t feel pity, or remorse, or fear. And it absolutely will not stop, ever, until you are dead. “

“Terminator” er den film der satte James Cameron på kortet over de bedste filminstruktører. James Camerons helt store kendetegn er nemlig at instruere film, der aldrig er set før, oftest via en storslået fortælling og en banebrydende teknologi. Da “Terminator” i sin tid kom ud, var den lige nøjagtigt det. Teknologien var aldrig set før og historien var ny og original. I dag er “Terminator” stadig en af de største action film, men teknologien er for længst ældet og hvad der dengang så forbløffende ud, er i dag grinagtigt. Alligevel er “Terminator” en film jeg helst ikke ville være foruden.

“I came across time for you”

En genreblanding

Filmen er måske nok mest kendt, som en actionpræget science fiktion film, men den indeholder mange flere genre end dem. Mange vil nok straks tænke, at jeg hentyder til den romantiske part i filmen, og det gør jeg i en grad også. Romantikken mellem Kyle Reese og Sarah Connor er rosen rød. Nok også lige en tak for meget til min smag. Kærlighedshistorien om soldaten, Kyle Reese, der rejser på tværs af tiden for at møde den unge, Sarah Connor, som han indtil da kun har hørt om og set et fotografi af, virker en anelse urealistisk. Alligevel er den romantiske del af filmen, en af de ting den er mest kendt for. Linda Hamilton og Michael Biehn spiller til gengæld virkelig godt overfor hinanden. Der er en helt tydeligt kemi mellem skuespillerne, som historien ikke kune have været foruden. 


Gyset

Tilbage til filmens mange genre. Filmen er nemlig ikke “kun” en blanding af action, science fiktion og romantik, men også gyser. Det lyder måske underligt, men filmens mange splatter scener, hvor terminatoren river hjertet ud på diverse personer og sågar tager øjet ud på sig selv, må da kategoriseres som gyser. Vores blonde, uvidne og skræmte protagonist (hovedkarakter), som flygter fra den uhyggelige og uovervindelige antagonist (modstander)  fremstår også som et typisk plot til en gyser.


Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger spiller fortræffeligt, som cyborg. Hans kunstige og næste umenneskelige ansigtstræk gør, at han passer perfekt til rollen. Desuden har han et meget actionfigur agtigt look. Schwarzeneggers rolle i filmen, må siges at være en af hans mest anerkendte roller. 


“Terminator” bliver fortalt elegant i små bider, som lige præcist er nok til at mætte seeren inden den næste bid. De mange nødvendige informationer, såsom hvorfor Kyle Reese og cyborgen er blevet sendt dertil, fortælles via. flashforwards og ikke-kunstige replikker. 


Teknologi

Filmens low-budget effekter er det desværre det, der ender med at trække filmen ned, sammen med dens ældet teknologi. Det er tydeligt at se at filmen er en low-budget film. Det ses blandt andet, da terminatoren kommer til skade og han pludseligt får et dukkeagtigt look og da der i de mange actionprægede scener er brugt stop motion. Meget af dette har virket fint, da det kom ud, men jo ældre filmen bliver, jo mere falsk virker den og det er ærgerligt, når filmen ellers intet fejler. “Terminator” er en virkelig fed film, som man uden problemer kan kaste sig over. Jeg tildeler filmen 3 ud af 5 stjerner, da teknologien desværre fylder enormt meget i science fiktion genren. 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.