SE7EN

SE7EN

5 ud af 5 stjerner

1995 

Instruktør: David Fincher 

Manuskript: Andrew Kevin Walker

Skuespillere: Brad Pitt, Morgan Freeman, Kevin Spacey, Gwyneth Paltrow


‘The world is a fine place and worth fighting for.’ I agree with the second part.”

Resume

To modsætninger af kriminalbetjente må slå hovederne sammen, da en række mord inspireret af de syv dødssynder dukker op. 

En særpræget kriminalfilm

“Seven” er en særpræget kriminalfilm, som ikke er for sarte sjæle. Filmen cirkulerer rundt i en ubehagelig og uhyggelig atmosfære. Dens dunkle og kølige farver hjælper seerne godt på vej til at føle den rette stemning, sammen med den creepy underlægningsmusik. 

“Seven” kan stilistisk sammenlignes med film som “Silence Of The Lambs” og “Saw”.  Disse to film tager nemlig sted i en lignende setting og har til formål at frygt udgøre dens seerer. 

Filmens titel sekvens er en af mine absolutte yndlings. Den sætter filmens stemning og gør seerne bliver nysgerrige, men også væmmes ved de klamme billeder – en lille forsmag på filmens noget klammere scener.

Filmens hovedkarakterer – Somerset og Mills

De to kriminalbetjente, Somerset og Mills lyser dog filmen op med deres kontrastrige samarbejde, som gør filmen delvis morsom og bærlig. Somerset er en ensom betjent, som er på sin sidste sag, før han går på pension, han har intet at miste, men er tildeles lovlydig. Mills er gift med en smuk kvinde og er blevet sat på den sag, der skal danne basis for hans karrierer. Han har alt at miste og satser alt. Brad Pitt og Morgan Freemans udførelse, som makkerparret er intet mindre end enestående. 

Religion, sympati, offer og morder

Filmen beskæftiger sig med et seværdigt og uudtømmelig tema. Morderens motiv for mordene er nemlig religiøse. Han forsøger at retfærdiggøre sine handlinger med et budskab om, at han udrydder syndere i samfundet. Morderen ønsker at straffe på guds vegne og filmens pointe kan derfor meget vel være at vise, hvor galt det kan gå os, når vi leger gud. “Seven” leger med seernes opfattelse af hvad der er rigtigt og forkert. Har morderens ofre fortjent den straf de modtager? Og hvem fortjener i virkeligheden seerens sympati? “Seven” stiller spørgsmålstegn ved hvem der er offeret og hvem der er morderen. I filmens slutning bliver grænsen mellem offer og morder flydende. Der sættes et stort spørgsmålstegn ved politiets metoder. Må politiet slå mordere ihjel?

“Se7en”

Jeg vil anbefale denne film til de ikke-sarte-thriller-fans (OG TIL SILENCE OF THE LAMBS & SAW FANS). Man bør se denne film alene på dens visuelle stil og stemningssættende titelsekvens. Desuden er filmens religiøse perspektiv spændende og uhyggeligt. Man får undervejs selv lyst til at researche dødssynderne og lærer også en del undervejs. Jeg er stor fan af symbolik og elsker derfor filmens religiøse perspektiv, som lader den fylde scenerne med symbolik og skjulte budskaber. Jeg vil ikke afslører disse, da jeg synes filmen er væsentligt mere underholdende, når man har dette i hovedet og selv går på jagt efter dem. Filmen er en af de bedste kriminalfilm, jeg har set og jeg kan ikke andet end at anbefale den. Det er en af David Finchers ALLERbedste film. 

2 thoughts on “SE7EN

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.