Saving Private Ryan

En deling soldater sendes ud på en umulig mission, da de skal finde en soldat ved navn Ryan, som er den sidste overlevende i en søskendeflok, hvor alle er blevet dræbt i krigen og bringe ham hjem.

Saving Private Ryan

5 ud af 5 stjerner

1998

Instruktør: Steven Spielberg

Manuskript af: Robert Rodat

Skuespillere: Tom Hanks, Matt Damon, Vin Diesel, Edward Burns


Resume

En deling soldater sendes ud på en umulig mission, da de skal finde en soldat ved navn Ryan, som er den sidste overlevende i en søskendeflok, hvor alle er blevet dræbt i krigen og bringe ham hjem. 


En storslået krigsfilm

“Saving Privat Ryan” er en storslået krigsfilm. Filmen bruger sine virkemidler formidabelt til at skabe den helt rigtige stemning. Og den er ikke for sarte sjæle. Brugen af rystende håndholdt kamera giver en kaotisk stemning. Sammen med lydeffekter og underlægningsmusik føler man, at man befinder sig midt i krigen. Det virker særligt realistisk, da en bombe sprænger tæt på filmens karakterer og lyden “forsvinder”. Krigsstemningen i denne film er brutal, kaotisk og troværdig. Måske er det også derfor at man tydeligt kan se hvordan krigsfilm har forandret sig efter denne og ladet sig inspirerer af “Saving Private Ryan”. 


Filmens anslag

Filmens åbningsscene er utroligt vellykket. Den fanger sine seere lige med det samme. Vores hovedkarakter bliver introduceret i et billede bag fra, som oftest ses på film. Han bevæger sig hen på en kirkegård, hvor de faldne soldater ligger. De mange hvide kors giver en forståelse af hvor mange ofre og hvor brutal en film vi har i vente. Da han bryder sammen foran en af korsene, bliver vi nysgerrige på hvis det tilhører, men vi må vente tålmodigt på afsløreringen. Der bliver zoomet helt tæt på vores Ryans øjne og vi bliver som seer sugede ind i hans tanker og ser hvad han så for mange år siden. Det er nu historien rigtigt starter og vi er klar.


Er det værd at redde Ryan?

Ryans søskende er alle døde i krigen og hans mor går håbefuldt rundt derhjemme og venter på at Ryan vender hjem i live. Men er det værd at sætte en hel deling soldater i farer for at redde en mand? Svaret er JA. Jeg overvejede dette spørgsmål mange gange i løbet af filmen, men kom frem til at den unge Ryan er særdeles værd at redde. Baggrundshistorien bag missionen, mødet med Ryan og hans mor gør, at vi som seere ønsker, at Ryan skal komme levende hjem. Jeg synes at “Saving Private Ryan” er den bedste krigsfilm der nogensinde er lavet, særligt fordi den ikke virker tør. 

Hvad mener jeg med det?

Vi har de fedeste virkemidler med, som mange andre også benytter sig af i dag, men det der skiller filmen ud fra andre i samme genre er, at vi har en flok karakterer, som vi er bekymret for, vi ønsker at se dem overleve og vi kan relaterer til dem på den ene eller anden måde, hvilket ifølge mig er det aller vigtigste i en film. “Saving Private Ryan” er et skræmmende billede på en virkelig historie, som giver en helt ny forståelse for krigen. 

3 thoughts on “Saving Private Ryan

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.