Memento

  Memento

3 ud af 5 stjerner

2000

Instruktør: Christopher Nolan

Manuskript af: Christopher Nolan 

Skuespillere: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano, Mark Boone Junior


Resume

En mand med hukommelsessvigt forsøger at opklare mordet på hans kone.


“Memento”


“Memento” er en original film, der efterlader sine seere forbløffede. Jeg har aldrig set eller læst noget, der minder bare lidt om filmens plot og det er altså noget man sjældent oplever i dag. 


En kringlede efterforskningen

Lenard har lidt af korttidshukommelse siden hans kones pludselige død. Hans mål i filmen er at opklare mordet på hans kone. For at forsikre, at han kan huske, dele af hans efterforskning, skriver han små noter til sig selv på papir og tatoverer “facts” på sin krop. Hans tatoveringer fungerer, som en slags politi rapport. Lenards forsøg på at finde rundt i hans efterforskning, minder om seernes oplevelse af filmen. “Memento” er et puslespil, der efterlader os til at samle det. Filmens scener spilles i forkert rækkefølge, med undtagelse af de sorte og hvide scener. “Mementos” struktur gør, at vi som seere bedre kan sætte os ind i filmens hovedperson, Lenards, sted. Et genialt stilistisk valg. Dog kan filmens struktur til tider også gøre det problematisk for seerne at følge med i handlingen. Man skal holde tungen lige i munden, når man ser “Memento”.


Nolans præg på filmen

Ligesom Nolans “The Prestige” er filmen ikke alene en film, men i dette tilfælde også et puslespil (og en tryllekunst i “The Prestige”). Oplevelsen af filmen, ændres efter første afspilning. I “Memento” kommer der nye interessante detaljer frem, hver gang man ser den. Man kommer som seer også til at spekulerer på hvad Lenards egentlige mål er med livet. 


En af de mest undervurderede roller på film

Guy Pearce spiller hovedrollen, Lenard. Pearce spiller forrygende godt. Han får de utallige lange monologer til at se nemme ud og tilføjer en mystik til hans karakter, som gør filmen mere interessant. Det må siges at være en af de mest undervurderede roller på film. 


En must-see film

“Memento” er en opfindsom og mærkværdig film. Filmen har en original fortælling, en anderledes scenestruktur, som ikke er set før og en dygtig skuespiller i hovedrollen. Det er en must-see film for enhver film interesseret. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.