Little Women

Little Women

4 1/2 ud af 5 stjerner

2020

Instruktør: Greta Gerwig

Fortælling af: Louisa May Alcott

Medvirkende: Saoirse Ronan, Timothée Chalamet, Emma Watson, Laura Dern

© 2020 SF STUDIOS DANMARK
© 2020 SF STUDIOS DANMARK  

Resume

En søskendeflok på fire er opdraget til at klare sig selv i livet og drømmer alle om at leve livet på deres helt egen måde. På trods af deres forskelligheder står de hinanden meget nær og har alle kunsteriske aspirationer. Men det er ikke nemt at finde sin vej gennem karrieren, når man er kvinde og fattig.


“Little Women” er blevet filmatiseret flere gange, men Gerta Gerwigs skildring af den litterære klassiker rammer helt ind i seernes hjerter. Hun formår at skabe en film, der både går under kategorien “feel good movie” og “tåreperser” og hun gør det umådeligt godt.


“Women have minds and souls as well as just hearts, and they’ve got ambition and talent as well as just beauty. And I’m sick of people saying love is all a woman is fit for.” 

Jo March – “Little Women”

Et stilistisk gennemført valg

En ting filmen gør ganske strålende er dens måde at filmatisere bogen via kvindernes egenskaber. Jo (forfatter) vises gennem filmens citater fra bøger, Beth (billed kunster) vises gennem filmens scenografi og smukke maleri lignende scener (eks. på stranden), Beth (pianist) høres gennem filmens soundtrack, hvor der med måde kun er valgt klaver musik og med lidt god vilje, ser vi Meg (skuespiller) gennem filmens fremragende cast.


Skuespillet

De fire kvinder, Meg, Jo, Beth og Amy er spillet af Emma Watson, Saoirse Ronan, Eliza Scanlen og Florence Pugh. Alle fire spiller fortryllende. Særligt bemærkelsesværdigt er deres troværdige søskende forhold. Florence Pugh og Saoirse Ronan skuespil overfor hinanden er enestående. De trækker seerne gennem hele følelsesregisteret i løbet af filmen og får os til både at hade og elske dem.


Tid

Desværre bliver filmen en smugle langtrukkent til sidst og den kan være lidt svær at finde rundt i tidsmæssigt. Jeg kunne godt have brugt årstal, farveskift eller en anden indikator til at vise mig, hvornår vi er i nutiden/fortiden. Det retter filmen heldigvis op på halvt inde, da karakteren Jo, klipper sit hår. De scener, hvor hun medvirker med delvist langt/kort hår gør det nemmere for seerne at følge med i tiden.

© 2020 SF STUDIOS DANMARK

SPOILER ALERT

I filmens første scene møder vi Jo, der forsøger at få hendes novelle udgivet, men Mr. Dashwood er utilfreds med slutningen og belære hende om at i fortællinger, hvor en kvinde er hovedkarakteren, bør hun enten blive gift eller dø tilslut. Sjovt nok, er det netop en af disse ting, der hænder de fire søskende.

“Little Women” er en indflydelsesrig film, som indeholder adskillige vigtige budskaber og efterlader sine seere eftertænksomme og klædt på til at gå ud og leve livet på deres egen måde. Det er en aldeles anbefalesværdig film. Skynd dig en tur i biografen og se denne film!

2 thoughts on “Little Women

  1. Uha! Den er blevet genindspillet mange gange. Den originale er fra 1933 også blev den genindspillet i 1949, 1978 (TV mini-serie), 1994, 2017 (TV mini-serie), 2018 og den nye fra 2019. Det er ret vildt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.