Interstellar

Interstellar

4 ud af 5 stjerner

2014

Instruktør: Christopher Nolan

Manuskript af: Jonathan Nolan

Skuespillere: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Michael Caine


Resume

I en fjern fremtid, hvor jorden er ved at løbe tør for ressourcer og alt liv nærmer sig en ende, går en gruppe af forskere sammen med en familiefar, som har en baggrund som pilot og ingeniør, for at udføre menneskehedens vigtigste mission: Rejse ud i galaksen og undersøge om menneskene har en fremtid på en anden planet.

“We are not meant to save the world, we are meant to leave it”

“Interstellar” er en rørende og særdeles smuk og unik film. Det er tydeligt at se Christopher Nolans passion og ambition for filmen. Som noget helt særligt, har han taget det stilistiske valg, at filme “Interstellar” på gammeldags film. Et valg der har givet filmen en helt særlig glød og magisk look


En overbevisende rumfilm og en smuk skildring af en fars kærlighed til sin datter

Det er en overbevisende rumfilm, som til tider kan være svær at følge med i grundet de mange videnskabelige gloser, såsom kvantefysik og relativitetsteorien. Men det er mest af alt en smuk skildring af en fars kærlighed til sin datter. Og det er nok netop denne tematik der gør filmen så rørende. Matthew McConaughey spiller rollen, som familiefar og rejsende fortræffeligt. Vi føler med ham og hans familie. McConaughey giver desuden filmen et stabilt grundlag. Hans karakter har noget genkendeligt og en ro over sig, som gør at vi seere kan følge med i handlingen, trods de mange gloser. 


Filmens CGI er helt igennem fantastisk. Jeg følte rent faktisk, at jeg befandt mig i rummet, da jeg så filmen. De mange scener der udspiller sig i rummer er fryd for både øjne og ører. “Interstellar” er en af de film der i sandhed mestre CGI. Filmens tematikker er dybe og byder på spørgsmål som: Hvad er vores hensigt med livet? og hvor hører vi egentligt til? 


Det er meget sigende at Cooper har navngivet sin datter efter Murphys lov. Han beskriver selv loven således:

 “What ever can happen will happen”

En replik der står i overensstemmelse med filmens præmis. 


SPOILER ALERT

Meget af filmen igennem har vi seere fået at vide, at Cooper er den der skal redde menneskeheden, han er helten. Da det i slutningen viser sig, at Murph er den sande helt, kan det virke forvirrende. Slutningen kan i det hele taget virke forvirrende og skal muligvis genses et par gange før den sidder helt fast. Kort sagt er Murph den der skal redde menneskeheden, og hendes far, Cooper, skal sende hende en besked fra et uendeligt interdimensionalt bibliotek, der er placeret bag Murphs bogreol. Murp har i starten af filmen kommenteret på et spøgelse, som hun mente forsøgte at kontakte hende. Spøgelset er altså Cooper. Da Cooper bliver sendt ud i et sort hul, ender han i denne dimension, hvor tyngdekraften og tiden fungere anderledes. I det sorte hul tager han data, som er det der senere ender med at løse Murphs gåde og redde menneskeheden. 


Genforeningen

Det lykkedes mit følelsesregister at gå op og ned hundredevis af gange i denne film, men da vi til sidst, som seere skal sidde og fælde en tårer over Cooper og Murphs genforening, mistede filmen mig desværre. Slutningen virker simpelthen for perfekt. Hvorimod resten af filmen virker meget virkelighedsnær og troværdig, bryder slutningen op med mønstret og afrunder den på en mere eller mindre perfekt måde, da menneskeheden er reddet og Cooper og Murph genforenes. 

Det havde måske i virkeligheden været mere troværdigt, at Cooper ikke kom tilbage?


En must-see film

“Interstellar”er ikke alene en must see film, for enhver science fiction fan, men også for enhver film fan. Jeg har valgt at tildele den 4 ud af 5 stjerner, da den til tider kan være svær at følge med i og dermed virke langtrukken. Men det er stadig en fængende og interessant film. “Interstellar” blander genrerne: familiedrama og katastrofefilm på en ny og rørende måde. Det er en utroligt smuk film, der efterlader seeren tilbage med mange tanker. 

2 thoughts on “Interstellar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.