Insidious franchisen

Film © 2013 Alliance Films (UK) Limited. All Rights Reserved.

Elise Rainer har altid haft en særlig evne der lader hende se og kontakte ånder. Sammen med de to teknikere Tucker og Specs starter hun et paranormal efterforsknings firma, der hjælper mennesker der er ramt af hjemsøgelser og besættelser.

Insidious franchisen

3 ud af 5 stjerner

2010-2018

Instruktører: James Wan, Leigh Whannell, Adam Robitel

Skuespillere: Lin Shaye, Leigh Whannell, Patrick Wilson, Rose Byrne


Kort om franchisen

Elise Rainer har altid haft en særlig evne der lader hende se og kontakte ånder. Sammen med de to teknikere Tucker og Specs starter hun et paranormal efterforsknings firma, der hjælper mennesker der er ramt af hjemsøgelser og besættelser. Film franchisen startede ud som en low budget film serie, men blev hurtig populær blandt seerne. 

Filmene er ligesom mange andre af James Wans gyser-mesterværker ikke udkommet i den rigtige tidsmæssige rækkefølge. Den tidsmæssige korrekte rækkefølge over filmene kan læses her:


Insidious: Chapter  3


Resume

Quinn Brenner opsøger Elise Rainer i håbet om at få kontakt til hendes afdøde mor, men hun mislykkedes og får i stedet åbnet døren til den mørke side.


“Insidious: Chapter 3” er begyndelsen på film franchisens hovedkarakterer: Elise, Tucker og Specs samarbejde. Vi får som seer baggrundshistorien på hvordan de tre havnede sammen og en begrundelse for hvorfor de er blevet sammen i de andre Insidious film. Dette er med til at genoplive seernes interesse for karaktererne. Quinn Brenner sagen er en af de mest relaterbare sager, for det unge publikum heriblandt mig selv, der endnu har været i film universet. Som vi følger Quinns tanker og hverdagsliv får vi forståelse for hvordan hun ender med at åben døren til den anden side, dette er med til at gøre filmens historie mere troværdig (Så troværdig, som en gyser der omhandler ånder nu kan være). Filmens visuelle stil har ændret sig. Den indeholder flere high key belyste scener og færre dystre scener i en grålig belysning. Filmen fastholder dog de mange jumpscare scener og man er som seer ikke i tvivl om hvilken franchise man er i gang med at se, når Elise må endnu en gang må begive sig ind i “The further”.  


Insidious: The Last Key


Resume

Da Elise Rainer modtager et opkald fra en mand, der har bosat sig i hendes gamle barndomshjem og desperat har brug for hendes hjælp, må hun se sine barndoms terror i øjnene og atter besejre det onde.

“Insidious: The Last Key” er en udmærket gyserfilm, men langt fra den bedste i serien. Filmen følger to tider: Nutiden – Den paranormale efterforskning og fortiden – Elises barndom. Jeg synes historien om Elises barndom er vildt fed og skræmmende. Vi får et indblik i Elises baggrundshistorie, hvilket kun styrker hendes karakter. Historien om Elises barndom burde i virkeligheden fylde hele filmen. Lin Shaye spiller rollen som Elise Raine virkelig flot. Nutiden, bliver lidt en gengivelse af de forrige film, med samme type jumpscares og en lidt tynd historie. Heldigvis redder slutningen filmen, da den bliver sat i perspektiv til de andre film via. det opkald der starter “Insidious 1”.


Insidious

Resume

Lambert familien flytter i håbet om at kunne starte på ny et nyt sted, men da bøger på mystisk vis falder ned fra reolen, stemmer høres i babyalarmen og familiens mellemste søn, Dalton, havner i en uforklarlig koma, ser familien intet andet valg end at søge hjælp udefra af det paranormale efterforskningsteam, Elise, Tucker og Specs.


“Insidious” kapitel 1 kom med sin psykologiske og langsommelige fortællestil og mange jumpscares på listen over de mest sete gyserfilm i nyere tid. Jeg tror mange finder filmen skræmmende og sjov at se pga. dens utallige jumpscares og “leg” med lyd niveauer, der alene kan gøre seere forskrækket. Filmen leger med klicheer i form af farven rød, teorier om djævelen og kontrapunktisk lyd – børnelatter. Disse klicheer fungere stadigvæk og man er som seer langt fra i tvivl om at der skal til at ske noget uhyggeligt, når Josh Lambert ser den røde dør eller når Renai Lambert hører lyden af børn der griner.  Filmens langsommelige og psykologiske opbygning kan sammenlignes med “Paranormal Activity” der i den grad også leger med sit publikum. Desværre kan dette også have en modsat effekt og gøre at vi som publikum til tider står lidt af, fordi der simpelthen ikke sker nok. James Wan gemmer som set før også et easter egg i denne film. Bag Josh er tegnet en skitse af dukken fra “Saw”. 

  • Billede illustration mangler midlertidigt

Insidious: Chapter 2

Resume

Lambert familien har overlevet de forfærdelige hændelser og fået deres søn igen. Men da faderen, Josh Lambert, begynder at opfører sig mistænkeligt, opdager de at en ond ånd fra åndernes verden, “The further”, er fulgt med ham tilbage. 

“Insidious: Chapter 2” starter ud med politiets afhøring af Renai lambert, efter Elises pludselige død i slutningen af den forrige film. En afhøring der hurtigt slår fast at selv Renai er mistænksom om hvorvidt hendes mand (eller den der har besat ham) er skyld i mordet på Elise. Filmen finder sted på  langt mere uhyggelige locations end de andre film. Blandt filmens mest skræmmende locations er et forladt hospital, en kælder fyldt med lig og self “The further”. Filmen leger med lyssætningen i “The further” og den virkelige verden på en elegant måde. Overgangene fra scener i “The further” og menneskeverdenen er glidende. Farverne skifter fra lyse varme farver til mørke dystre og kolde farver, når en karakter begiver sig ind i “The further”. 

Undervejs i filmen støder vi flere gange på en lille dreng ved navn Parker Crane. Han er iklædt feminint tøj og paryk, fordi hans mor hellere vil have en pige end dreng. Parkers påklædning kan være en reference eller endnu et easter egg, som James Wan har plantet – til dukken “Annabelle”. 

Film © 2013 Alliance Films (UK) Limited. All Rights Reserved.

“Insidious: Chapter 2” slutter da Specs og Tucker dukker op ved et nyt hus og spørger ind til en pige ved navn Allison, som efter sigende har været i en ulykke. Elises genfærd står foran Allison. Hun gisper og replikken “Oh my god” slutter filmen af. Kunne dette være starten på en mulig 5´er i Insidious franchisen? 


“Insidious” er en fed gyser franchise, som prioriterer jumpscares højt. Hvis man ønsker at se en gyserfilm med mange jumpscares er det helt sikkert “Insidious” franchisen man skal gå i gang med. Filmene har en fed visuel stil, særligt lyssætningen er bemærkelsesværdig. Lyset og farvernes fade fra de levendes univers til “The further” er utroligt velfungerende. Når karaktererne bevæger sig ind i “The further”, når man som seer lige at holde vejret kort, for nu ved man noget uhyggeligt skal til at ske. 

Jeg må dog indrømme at filmene har en del fejl. Nogle gange virker jumpscaresne ikke godt nok og monstrene vises så hurtigt, at man ikke forbliver bange. De mange klicheer virker til tider fede, men kan nogle gange også komme til at virke, som noget man har set før. Ser man bort fra det, gør filmens visuelle stil og fortællingen om “The further” filmen til noget helt særligt. Det bliver på en måde en blanding af “Paranormal activity” og “The Conjuring” fotografisk og det fungere faktisk ret godt. 

Elise Rainer er en virkelig velskrevet karakter og helt sikkert min yndlings i franchisen. Vi udforsker store områder af hendes liv (barndom, ægteskab, karrierestart mm.), hvilket kun gør hende mere menneskelig. Vi har som seer lyst til at vide mere om hendes historie og er nysgerrige på hendes karakter. Hendes karakter alene giver mig lyst til at se filmene. 

2 thoughts on “Insidious franchisen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.