GONE GIRL

Gone Girl

5 ud af 5 stjerner

2014

Instruktør: David Fincher  

Historie af: Gillian Flynn

Skuespillere: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Tyler Perry


 “I picture cracking her lovely sculpt, trying to get answers, the primal questions of any marriage, what are you thinking? How are you feeling? What have we done to each other?”

Resume

Nick og Amy er et lykkeligt, smukt og ungt ægtepar, eller sådan ser det ihverfald ud på overfladen. På parrets 5-års bryllupsdag forsvinder Amy, og Nick melder hende savnet under mærkværdige omstændigheder. Politiet sætter gang i en efterforskning med medierne skarpt i hælene. Da Nick bliver afhørt begynder beskrivelsen af det lykkelige ægteskab at falme. Er Nick Dunne skyld i Amys forsvinden?

“Gone Girl” er et mesterværk. David Finchers fortolkning af mysterier og hans detaljeorienteret sind, gør, at jeg ikke kan forestille mig en anden instruerer denne vanvittige historie. Filmens plot kan muligvis lyde, som en ordinær kriminalhistorie, men den er virkelig alt andet end ordinær. Den byder på et af de vildeste plot twist.

SPOILER ALERT

Amy Dunne også kendt, som Amazing Amy er en udadtil “amazing”,  perfekt og smuk kvinde. Nick Dunne er en flot, men doven løgner. Sådan præsenteres vi for de to hovedkarakterer. Nick begår mange fejl undervejs, som kun får ham til at se mere skyldig ud. Alle rollerne tror, at Nick har slået Amy ihjel, hvilket også får os seere til at tro det. Cirka halvvejs inde i filmen vendes det hele på hovedet. Amy er slet ikke så perfekt, som hun først fremstod. Hun har en mørk og twisted side. Nick er slet ikke så bedragerisk, som vi først har fået udtrykt. Han er bare en helt almindelig mand, som føler sig kvalt i sit ægteskab. Filmens karakterer er gennemtænkte og byder på en masse historie. Ben Affleck og Rosamund Pike giver en meget troværdig optræden i denne film. Historien og karaktererne fungere muligvis netop så godt, fordi filmen er baseret på bogen af samme navn.

Filmens ledetråde til seeren

Jeg kan ikke andet end at skamrose filmens plot. Filmen er meget gennemtænkt og overraskende. Det ser vi blandt andet ved, at Amy hvert år til deres bryllupsdag, laver en skattejagt, der fører hen til en gave. Men dette år forsvinder hun og efterlader Nick og politiet med ledetrådene. Hendes konvolutter markerede “Clue”, fungere ikke alene, som en ledetråd til hvor gaven befinder sig, men også til hvad der er sket med hende. 

Første ledetråd som Amy har lagt,  fører Nick hen til  hans kontor. Et sted, hvor Nick normalt er Amy utro. Her er et par røde trusser efterladt for politiet at finde. En del af det setup, der får Nick til at fremstå skyldig. Anden ledetråd er Nicks fars hus, her har hun gemt en dagbog med postulater nok til at få Nick anholdt. Tredje, er Margos garage. Garagen er fyldt med dyrebare ting, som Amy har købt med Nicks kreditkort, for at få ham til at ligne typen, der bruger mange penge. Fundet i garagen, kan hun bruge, som belæg for nogle af hendes mange påstande i dagbogen. Men det er ikke det eneste hun har gemt. Her ligger også to dukker, “Punch & Judy”. Dukkerne er et symbol, på historien om Mr. Punch der banker hans gravide kone Judy ihjel. Et klart budskab, som både Nick og politiet forstår. Amys skattejagt og opførelse i slutningen af filmen, gør hende  til en slags helt ny superskurk. Hun er meget intelligent og dygtig i hendes spil.

“Gone Girl”

“Gone girl” er langt fra kedelig (på trods af dens længde på 2 t og 29 min). Filmens tid skifter mellem nutiden, hvor Amy er forsvundet og Amys fortælling om deres ægteskab, læst op fra den falske dagbog, hun har efterladt. Det er med til at fastholde seerens interesse og skaber en spænding hele filmen igennem. Desuden virker Amys fortællinger om fortiden troværdige og gør at vi virker mistænksom. Halvvejs inde i filmen, da det afsløres, at Amy Dunne stadig lever, skifter filmens tid og foregår nu kun i nuet.  Man kan som seer slet ikke vente med at se, hvor filmen fører de to karakterer hen. 

Filmens første og sidste scene er identiske, men seernes opfattelse af scenen har ændret sig. Ordene der indleder første scene i filmen er med til at få seerne til at tro at Nick Dunne er den skyldige:

 “I picture cracking her lovely sculpt, trying to get answers, the primal questions of any marriage, what are you thinking? How are you feeling? What have we done to each other?”

En scene der ender med at få en helt anden betydning. I slutningen tilføjes “And what will we do to each other” – En cliffhanger, der efterlader seerne til at tænke videre over filmen. Personligt elsker jeg, når filmen fortsætter i ens hoved efter den slutter og det gør “Gone Girl” i den grad!

3 thoughts on “GONE GIRL

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.