Gæsteopslag af Mads Nørgaard:
5 vidunderligt voldsomme film af Quentin Tarantino

© 2015 MMXV Visiona Romantica, Inc. All Rights Reserved.

Om Mads Nørgaard

Mit navn er Mads Nørgaard, og jeg har været så heldig at få lov til at skrive et opslag her på siden. Jeg har været læser siden begyndelsen på denne side, og derfor er det en stor ære at få lov til at skrive til jer engagerede filmfans. 

Jeg har, så vidt det er muligt, aktivt arbejde med film. Jeg kender Nanna, som ejer denne side, gennem Odense Filmværksted, hvor vi har arbejdet sammen på et kortfilms projekt under navnet ”Vasketider”. Jeg har min egen podcast, hvor jeg går i dybden med mine yndlingsfilm

 – I kan lytte med her 

 

Her er: 5 vidunderlig voldsomme film af Quentin Tarantino, rangeret fra værst til bedst.

#5 The Hateful Eight

3/5

Medvirkende: Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh 

Spilletid: 3t og 7 min

Se filmen her: Google Play Film, Blockbuster

Resume

Året er 1877, stedet er Wyoming, og på grund af en kraftig snestorm, bliver otte fremmede mennesker tvunget til at søge ly under samme tag. Det er tiden efter den amerikanske borgerkrig, og der er stadig spænding i luften mellem folk fra hver sin side af konflikten. I det vilde vesten kan man ikke stole på nogen, og slet ikke fremmede, og slet ikke isoleret fra omverdenen.

Den talte film

Tarantino er meget god til dialog, det er der slet ingen tvivl om. Han er en mester i at få karakterer til at snakke med hinanden på den mest naturlige måde, og er nok den bedste til at skrive, som han gør. Og her har vi så en film, der bruger dette som sit hovedsagelige omdrejningspunkt. Modsat mange andre af hans film, er der i store dele ikke brug af vold, som vi kender det. I stedet er denne film en sand spændingsfilm, hvor man sidder og følger udviklingen mellem karaktererne. Noget som virker meget godt i store dele af filmen, men kan desværre ikke holde igennem alle 168 minutter, som denne film spænder over.

#4 Inglourious Basterds

4/5

Medvirkende: Brad Pitt, Diane Kruger, Eli Roth 

Spilletid: 2t og 33 min

Se filmen her: Google Play Film, Blockbuster, Netflix

Resume

I det Nazist-styrede Frankrig, har en gruppe allierede soldater formet en gruppe, som blandt tyskerne er kendt som ”The Basterds” på grund af deres metoder. Da deres planer om at dræbe en række tyske ledere, falder i hak med lignende planer hos en hævnsulten jøde, er der mange ting, der både kan gå godt og skidt.

Et fornuftigt bud

Det, der gør den her film interessant, er måden hvorpå Tarantino lejer med historien på. Han skaber nogle karakterer, som meget vel kunne have eksisteret under krigen, og lader dem have deres indflydelse på historien på en meget realistisk måde. Når film leger med historien og ændre på den, har det en dårlig vane med at gå til urealistiske længder, som virker utroværdige, men det er på ingen måde tilfældet i denne film. Den er nede på jorden og spiller efter de regler for verdenen, som var på det tidspunkt. Så hvis man er en fan af historie, specielt anden verdenskrig, og gerne vil se et godt bud på, hvordan man med interessante karakterer, velskrevet dialog, veludført vold og en ikke helt så skudsikker plan, kan ændre verdenshistorien, så er denne film helt klart værd at se.

#3 Pulp Fiction

4/5

Medvirkende: John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson 

Spilletid: 2t og 34 min

Se filmen her: Blockbuster, Google Play Film

Resume

I Los Angeles’ gader sker der lidt af hvert, og når historierne om to hitmen, en desperat boxer, en gangster boss og hans kone og to restaurant røvere falder i ét med hinanden, så udvikler det sig til to og en halv times god underholdning med mord, frelse og hævn, hvor alting hænger sammen på en eller anden måde.

Neo-Noir perfektion

Pulp Fiction er på ingen måde den klassiske Hollywood-fortælling, hvilket man skal være opmærksom på, når man sætter sig og ser filmen, ellers kan det godt gå hen og blive en underlig oplevelse. Genren Neo-Noir, er en tilbagevenden til de klassiske mafia-film fra 1950’erne, og titlen Pulp Fiction, kan mere eller mindre oversættes til ”Hård-krimi fortælling”. Pulp er en reference til 1920’ernes velkendte ”Graphic Novels” med hårdkogt vold og punchline-dialog, og Fiction er forklare næsten sig selv. Så en fortælling med stil af 1920’er novels og neo-noir genre som, når mixet sammen, giver en ganske underholdende tid bag skærmen, og hvor den utraditionelle fortæller stil egentlig ikke gør noget. Man er for optaget af de gribende karakterer og deres fantastiske dialoger. Et ”Must-see” for fans af den alternative fortælling.

#2 Django Unchained

4.5/5

Medvirkende:  Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio

Spilletid: 2t og 45 min

Se filmen her: Blockbuster, Google Play Film, Viaplay

Resume

Da den tyske, tandlæge-forklædte dusørjæger, King Schultz, krydser veje med en slavetransport i Texas år 1858 og befrier slaven ved navn Django, drager de 2 sammen ud på eventyr. Django er tidligere slave af nogle brødre, som den gode Schultz gerne vil indkassere dusørerne på, og i bytte for hans hjælp med at finde dem, vil Schultz hjælpe Django med at finde og befri sin kone.

#1 Kill Bill: Vol.1 og Vol.2

5/5

Medvirkende:  Uma Thurman, David Carradine, Daryl Hannah

Spilletid: 1t og 51 min

Se filmen her: Blockbuster, Google Play Film,

Resume

Da karakteren, kendt som ”The Bride” bliver forsøgt dræbt af sine tidligere kollegaer i forbindelse med hendes bryllup, bliver hun sendt i koma. Fire år senere vågner hun, og begynder sit hævn togt på alle dem, som hun tidligere arbejdede sammen med i elite-snigmorder gruppen kendt som ”Deadly Viper Assassination Squad”, for til sidst at nå frem til manden bag det hele, hendes tidligere mester: Bill.

En film der har det hele

Det er måske lidt snyd at have 2 film under 1, men da det mere føles som en lang film, når man ser dem, frem for en film med en efterfølger, så godkender jeg det. For sætter man sig ned og ser begge film lige efter hinanden, så får man en hel fantastisk oplevelse, med en historie der har alt, hvad den her kreatør har at byde på. De her 2 film er prop fyldt, med den velkendte katarsis-vold, knap så børnevenligt sprogbrug, spændende og komplekse karakterer og en protagonist der sparker røv i sådan en grad, at man ikke kan lade være med at holde med hende hele vejen igennem. Hun har alle odds imod hende fra starten, og hun kæmper hele vejen for at nå sit mål. Det er film, der får seeren igennem hele følelses-registreret. Der opleves, glæde, sorg, aktion, hævn og kærlighed, i en cocktail af rendyrket ”awesomeness”, og er for mig, Tarantino når han skinner allermest. 

Vidunderligt voldsomt

Hvis noget af det jeg har skrevet, på nogen måde har vækket din interesse for enten at begynde at se Tarantino eller fortsætte med hans film, så er disse fem et godt sted at starte. Husk på, at dette ikke er en ”Top 5 Tarantino” liste, da han også har lavet film, der ikke kan beskrives som ”vidunderligt voldsomme”, men i stedet falder ind under en anden liste af film. Denne top 5 liste er over nogle film plukket fra forskellige tider i Tarantinos skaber-liv, som demonstrerer en bestemt side af hans filmiske indhold, og som har været karakteristisk for ham, lige siden han begyndte. 

Så put DVD’en i afspilleren, hent nogle snacks, slå røven i sædet og nyd alt hvad denne mand har at byde på, og hvis denne liste har hjulpet dig med at vælge din næste film, så er jeg glad for at have været til tjeneste.