De mest ikoniske gyserfilm skurke

I anledningen af Halloween kommer denne liste over de mest ikoniske gyserfilm skurke. 

Før du læser dette opslag er det vigtigt at påpege at listen IKKE er sat i rækkefølge! Dukker som “Annabelle” og “Brahms” er ikke taget i betragtning.

“The Jigsaw killer”/John Kramer – “SAW”

 

Photo: Steve Wilkie. Scanbox Entertainment All rights reserved.

 

 
John Kramer også kendt som “The Jigsaw Killer” har en utrolig foruroligende baggrundshistorie, som er velfortalt og giver os seer en forståelse for hans mord.
“The Jigsaw Killer” skiller sig ud fra andre gyser skurke, idet han ikke ønsker at slå ihjel og heller ikke slår ihjel med hans bare hænder. Han får derimod sine ofre til at slå sig selv ihjel i et af hans dødbringende spil. Dog med formålet at de skal vinde spillet og komme levende ud med fornyet motivation til at sætte pris på livet. Alene Jigsaws budskab om at værdsætte livet sætter ham på listen. Det skal da heller ikke glemmes, at Jigsaw er den eneste skurk, der formår at fortsætte sine mord selv efter han er afgået ved døden (og ikke på en overnaturlig eller spirituel måde).
 
Læs om SAW her.

“Ghostface”“Scream”

 

Scanbox Entertainment A/S. All rights reserved.

 

“Ghost face” er iklædt en lang sort kjole og har et langt hvidt ansigt, som kan sammenlignes med et spøgelse, hvilket også er grunden til at skurken i Scream er bedre kendt under navnet Ghostface. Hvad mange ikke ved er at masken ikke er designet specielt til filmen, men derimod var designet og blev købt til filmen.

Maskemorderen “Ghostface” er klart inspireret af filmen “Halloween”, der også flere gange nævnes i filmen, dog formår filmens skurk alligevel at fremstå ny og er i dag en af de mest ikoniske filmskurke.

Læs om Scream her.


“Pennywise” (The dancing clown)“IT”

 

2017 Warner Bros. Entertainment Inc. and Ratpac-Dune Entertainement LLC. All rights reserved.
 
En af mine personlige favoritter er “Pennywise”. Selvom han engang imellem kan blive liiiidt for syrede med hans mange forvandlinger er han stadig den mest uhyggelige klovn der er på både film og bøger. Stephen King har gjort et fremragende arbejde på udviklingen af historien om den dræbende klovn, der kommer tilbage til Derry hvert 27 år og det er noget iøjnefaldende at der er gået 27 år fra den første filmatisering af “IT” til den nye.
 
Læs min anmeldelse af IT her.


Michael Myers – “Halloween”

Film © 2018 Night Blade Holdings LLC. All Rights Reserved

Massemorderen Michael Myers, er en af de gyser skurke de fleste nok kender til. Der er produceret hele 12 film om ham og med god grund til det. Dog er den første stadig min yndlings, det er nemlig her vi får grundforståelsen for hans valg og ser hvordan han allerede som barn bliver dannet. Men hvad er det der gør ham uhyggelig? Jo, det må være det fact at lige meget om han falder ned fra et tag, bliver spærret inde i et fængsel, kørt over eller brandt så vender han altid tilbage for at opnå hans mål, at slå alle medlemmer i hans familie ihjel.

The Strangers “The Strangers: Prey At Night”
© 2020 Mis.Label ApS . All rights reserved

“The Strangers” er ikke en filmskurk, men hele tre. De er en gruppe meget velfungerende skræmmere. Vi hører kun en ting fra dem gennem to film: “Where Is Samara?”. Deres tavshed fungerer enormt godt som en del af deres anonymitet sammen med deres masker. Anonymiteten og den mystiske sætning, gør dem kun mere uhyggelige.
The Babadook  – “The Babadook”

“The babadook “er efter min mening en af de mest skræmmende monstre på film. Gennem tegninger i en børnebog, får vi at vide hvordan han ser ud. Vi bliver som seer creep out, da tøj hænger formet efter babadook og da uhyggelige skygger danner sig. Det hele fungere muligvis så godt, fordi vi ikke får ham at se… indtil i slutningen og de ødelægger desværre en del af den psykisk illusion. Alligevel fortjener han en plads på listen, for originaliteten og for at skræmme sine seer for vid og sans i første halvdel af filmen – kun ved hjælp af lyde, skygger og former.

Samara Morgan  “The Ring”

Samara Morgan fortjener en plads på listen, for hendes simple men creepy udsende og ikke mindst fordi hendes historie er så foruroligende og vildt fundet på. Samara Morgan er følgevirkningen af det sexuelle overgreb på Evelyn Osorio. Hun blev født med mærkværdige evner, som eftersigende skulle komme fra et dæmonisk væsen der levede i vand kanalerne. Derfor er det kanp så underligt at Evelyn en dag forsøger at drukne hende i en brønd. Dog bliver hun stoppet og Samara bliver anbragt på et adoptivcenter og senere adopteret af en kærlig dame ved navn, Anna. De første år var gode, men som tiden gik blev Samaras evner stærkere og beboerne i den lille landsby blev distancerende fra familien. Det drev Anna til vanvid og hun ender med at smide Samara i en brønd for efterfølgende at begå selvmord. I 7 dage sidder Samara i brønden før hun til sidst dør. Dog forsvinder hun ikke helt, via hendes evner skaber hun et videobånd, som hun fortæller isn historie gennem og lever videre i. Hun forbander alle der ser det, en forbandelse der giver seerne syner og efter 7 dage fører til døden.

Til de som ikke ved det er den originale fortælling japansk.

Boogeyman – “Sinister”

 

Sinister byder på den klassiske skurk: The boogeyman. Her får vi dog lov at udforske hans historie lidt mere, på en særdeles spændende og skræmmende måde. Han er altså bare uhyggelig.

Og husk når først du har set ham, vil du se ham alle steder.

Freddy Krueger – A Nightmare On Elm Street”

Freddy Krueger skiller sig ud fra andre seriemordere idet, han hjemsøger og dræber teenagere i deres drømme. Desuden har han et meget karakteristisk udsende med den rød og grøn strippede bluse, handske med knive påført og sit forbrændte ansigt, som selfølgelig har en betydning og giver mening når man ser filmen. Det er altså endnu en original og klassisk fortælling, der er filmatiserede mange gange.

Leatherface – Texas Chainsaw Massacre”

Leatherface er baseret på den virkelige seriemorder “Ed Gain” der som myrdede to kvinder i Wisconsin i 50erne, beholdte dele af deres kroppe som trofæer og desuden stjal menneskedele fra den lokale kirkegård. Kropsdelene brugte han blandt andet til at lave møbler. Måske er det det fact at han er baseret på Ed Gain der gør ham så skræmmende.

The Woman In Black – “The Woman In Black”

The Woman in black er uhyggelig på en ufattelig simpel måde. Hun er klædt i sort og har et slør foran hovedet. Og en forbandelse hviler over hende – hver gang hun er tilstede eller ses af et menneske dør et barn. Men hvorfor? Hendes rigtige navn er Jennet Humfrye. Da hun i sin tid fødte et barn udenfor ægteskabet blev det taget fra hende og givet til hendes søster og mand. Da drengen blev ældre fik Jennet lov at have et forhold til ham på den betingelse af hun ikke ville fortælle drengen om deres relation. Da de bliver tætte planlægger Jennet at flygte væk med drengen, men netop som hun venter på ham, ser hun en forfærdelig ulykke finde sted udenforan hendes vindue. En ulykke der slår drengen ihjel. Jennet kan ikke bærer tabet og begår derfor selvmord. Helt død er hun dog ikke, for hun genopstår som “The Woman In Black”.

Jason Voorhees – Friday the 13.”

Friday 13th fortæller historien om Jason Voorhees. En maskeret morder. Hvad adskiller ham så fra Michael Myers og de andre seriemordere?

Jo, for det første bærer han en maske, for at skjule hans misformet ansigt. For det andet: Hans baggrundshistorie – En flok teenagere mobbede Jason med hans udsende, mobningen gik over gevind, og de smed ham i søen. Jason druknede. Og kommer tilbage for at tage sin hævn. 

Jason Voorhees fortjener en plads på listen, fordi han så er en blanding af den klassiske seriemorder og det spirituelle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.